keskiviikko 18. helmikuuta 2009

Pönttöuunin muuraus Paraisilla

Pönttöuuni on rakenteeltaan yksinkertainen mutta lämmittäjän erittäin tehokas kampe. Peltikuoren ansiosta uunin kuoresta saadaan riittävän ohut, noin 70 mm, joka antaa lämmön nopeasti. Jatkuvassa käytössä uunia on lämmitettävä nykyisiä pulleita kuoritakkoja tiheämmin, noin 2 kertaa päivässä. Uunille se on vain hyväksi kun lämmitetään pieniä pesällisiä useasti. Tällöin hukkalämpö myös pienenee, koska uuni kykenee ottamaan pienestä pesällisestä suurimman osan talteen.


Kuoren tiilet muurataan peltikuoren sisään pystyyn lähes kiinni toisiinsa. Tämä muodostaa holvimaisen rakenteen joka on erittäin kestävä varsinkin kuoren paksuuteen nähden.


Peltikuoriuuni eli pönttöuuni on lämmitystehokkuuteen nähden vieläpä edullinen uuniratkaisu. Kaakeliuuniin verrattuna hinta on vähintäänkin puolet halvempi. Uudet normaalikokoiset peltikuoret luukkuineen, savupelteineen maksavat 600 - 1000 euroa, tiili ja laastimateriaalit noin 300 euroa ja muuraustyö noin 1000 euroa. Kokonaisuudesta voi selvitä jopa alle 2000 euron!

1 kommentti:

  1. Hei!
    Satuin eksymään sivuillesi pönttöuuneista tietoja etsiessäni. Olemme miettineet vanhan 1913 rakennetun tiilitalon ostoa, josta ainakin kaksi pönttöuunia on poistettu. Ehkä otankin sinuun yhteyttä, jos talon ostamme jotta pääsisimme palauttamaan pöndet niille kuuluville paikoille :)
    Hienoa työtä ja mielenkiintoinen blogi!

    VastaaPoista