tiistai 10. helmikuuta 2009

Tuvan muurin korjausta Laitilassa100 vuotias tuvan muuri oli päässyt repsahtamaan ajan saatossa. Leivininuunin luukku oli irronnut ja luukun yläpuolinen holvaus tipahtanut. Liekkö joku yrittänyt lainata luukkua. En tiiä tarkemmin talon historiasta. Lisäksi hella oli hieman väsähtänyt. On yleistä, että puuhella väsähtää kovassa käytössä. Se on rakenteeltaan suhteellisen heikkoluontoinen. Mutta onneksi se on helppo korjata! Ja jälleen saadaan puun voimalla lämpöä tupaan sekä soppa porisemaan.

Korjasimme Muurausliike Timo Kososen kanssa tämän kyseisen muurin. Aikaa siihen kului kaksi työpäivää. Hellan paistouuni sekä vesipadan kuori teetettiin paikallisella peltisepällä. Työ oli erittäin mielenkiintoinen, etenkin selvitellä miten muuri kaiken kaikkiaan toimii. Miten hormit kulkevat? Miten savupellit muuttavat kiertoa? Mielenkiintoista on myös se että ensin puretaan ja siinä samalla voi nähdä aikaisemman muurarin käden jäljen ja pohtia miten mikäkin on rakennettu. Sitten tehdään oma käden jälki, yleensä aikaisempaa muuraria kunnitoittaen pyrimme tekemään samalla tavoin, jos rakenne on järkeen käypä. Virheitä ei toki kannata toistaa, jos sellaisia ilmenee. Tämän hellan tulipesään käytimme tulenkestäviä tiiliä sekä erotimme tulipesän rungosta 10 mm:n mineraalivillalla. Näin ei aikanaan tehty mutta tässä kohdassa ei mineraalivillaa kannata välttämättä sivuuttaa. Tulipesä lämpenee nopeammin kuin kuori, joten liikunta sauma on hyvä olla.


Jatkossa muuri tarvii savupiipun, joka muurataan muurin päältä. Se oli nimittäin purettu välikaton tasaan. Mutta se on myöhempien aikojen touhuja se sitten.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti